Innvik AS mottok tredjepremie i Drivprisen 2020

Driverprisen.jpg

Tredjeplass: Innvik AS mottok tredjepremie i utdelinga av Drivprisen. Dagleg leiar Bjørn Aage Haugen og hovudtillitsvalt Arne Heggestad var glade for tildelinga. FOTO: DRIVPRISEN

Drivprisen er ein årleg innovasjonspris i Vestland som har som mål å løfte fram innovative idear med eit ekstra stort potensial til å setje fart på det «grøne skiftet». Prisen vart delt ut for andre gong, og det er Sogn og Fjordane Energi, Sparebanken Sogn og Fjordane, Vestland Fylkeskommune, Høgskulen på Vestlandet og Innovasjon Norge Vestland som står bak prisen.

Berekraftig tekstilprodusent

Innvik AS har satsa på produktinnovasjon og prosessinnovasjon, samt eit sterkt fokus på produksjonsteknologi og prosessar som skal redusere CO2 utslepp. Dei har investert i nytt utstyr, etablert anlegg for berekraftig energiproduksjon og planlegg ei investering på 50 mill. Målsetninga er å ta ein leiande posisjon som berekraftig tekstilprodusent.

– Juryen ønskjer å gi honnør til Innvik som har kome langt i sitt arbeid med å gjere produksjonen sin klimanøytral. Dei har store ambisjonar om å bli klimanøytrale allereie innan 2022. Sjølv om dei har tatt eksisterande teknologi i bruk, er dei eit godt førebilete for andre selskap og dei skal vere stolte av å vere langt framme i ein bransje som har blant dei høgste klimautsleppa i verda, seier regiondirektør Nina Broch Mathisen i Innovasjon Norge Vestland.

Skryt til medarbeidarane

– Det er svært gledeleg å motta denne utmerkinga og eg er stolt av dyktige og engasjerte medarbeidarar som skapar desse resultata. Det er desse medarbeidarane sin sterke kompetanse på tekstil, samarbeidet med Kvadrat sin globale salsorganisasjon og denne viktige satsinga på berekraft som legg eit solid grunnlag for fortsett vekst og utvikling, seier Bjørn Aage Haugen, dagleg leiar i Innvik AS.

Normalt skulle prisen vore delt ut på arrangementet Kraft i Vest i september i fjor, men grunna situasjonen med Covid-19 vart det i staden ei digital overrekking til vinnaren, medan mottakarane av andre- og tredjepremien fekk den «på døra».

Tiotech er tildelt 200.000 kroner, Fjord Maritime 50.000 kr og Innvik AS får 30.000 kroner.

(Tekst Fjordingen)
Mer om Drivprisen:
www.drivprisen.no

Innvik AS investerer 50 millioner for å bli CO2-nøytral

fabrikk.jpg

Tekstilbedriften Innvik AS har drevet tekstilproduksjon i 130 år, og har i styremøte 09.12.20 tatt en stor og strategisk beslutning om investeringer på 50 millioner. Målsetningen med investeringen er å realisere en CO2-nøytral produksjon, øke kapasitet og styrke internasjonaliseringen. I tall er målsetningen å redusere CO2-utslipp til null, øke omsetning til 100 millioner i 2023 og videre til 150 millioner i 2030.

Prosjektet med å etablere denne produksjonslinjen er teknologisk krevende, og realiseringen av denne er et resultat av mange års prosjekteringsarbeid. Investeringen vil blant annet sikre et skalert og moderne garnfargeri som vil ha større kapasitet, lavere energibruk og som kan drives på bioenergi. Med dette på plass vil vi starte en prosess med å ta over mer farging fra ulike europeiske fargerier, og sikre lokal verdiskapning og fleksibilitet i Innvik.

Parallelt med nytt fargeri vil en også innfase ny etterbehandlingsavdeling, for å sikre lavt energiforbruk og CO2-nøytral produksjon. Denne fornyelsen vil også frigjøre betydelig plass i kjernen av produksjonen, og dermed lage plass til veksten som er planlagt de kommende årene.

Prosjektet er også en naturlig videreføring og intensivering av et sterkt bærekraftfokus over flere år. Energiforbruket er allerede redusert med 60 % og CO2-utslippet siste fire år redusert med 750.000 kg. Det samla resultatet av dette gjør at vi mener Innvik AS kan ta en ledende rolle som bærekraftig tekstilprodusent.

«Det er svært gledelig at en planleggingsprosess som har gått over flere år har ført frem til positiv beslutning. I denne anledning vil vi gjerne berømme dyktige og engasjerte medarbeidere for flott innsats, nabolaget for konstruktiv dialog og Stryn Kommune for aktivt å delta med satsing på bioenergi. At vi kan investere slik bekrefter at samarbeidet med Kvadrat har gitt gode resultat, og er en bekreftelse på Innvik AS sin posisjon som produsent i det globale markedet for høykvalitets tekstil. Det er medarbeidernes sterke kompetanse på tekstil, samarbeidet med Kvadrat sin globale salgsorganisasjon og denne viktige satsingen på bærekraft som legger det solide grunnlaget for fortsatt vekst og utvikling», seier daglig leder Bjørn Aage Haugen.

En viktig forutsetning i dette prosjektet var at Stryn Kommune i januar 2020 vedtok å knytte den nærliggende skolen og omsorgssenteret til anlegget for vannbåren varme som Norsk Bioenergi AS, med sitt lokale selskap Stryn Nærvarme AS, har planlagt oppført. Med dette vedtaket er også Innvik AS tilknyttet anlegget, og Stryn Nærvarme AS kan formalisere sine prosesser opp mot utbygging. Løsningen som skisseres danner også grunnlaget for ny tilførselsvei langs elva, slik at kommunen også kan følge opp dette innspillet i ny kommunedelplan.

«For Kvadrat, hvor vi har satt høye ambisjoner om vår CO2-reduksjon på globalt nivå, er Innvik’s tidlige engasjement ikke kun et tegn på forenede krefter. Innvik representerer også en viktig sparring- og kunnskapspartner. Som en global virksomhet kan vi ikke nå karbonnøytralitet uten å skape et tett samarbeid på tvers av hele verdikjeden. Vi er begeistret av å kunne arbeide med en innovativ og fremtidsorientert partner som Innvik, og vi ønsker lykke til med denne viktige milepæl», sier Mette Bendix, som er Partner og Direktør hos Kvadrat A/S.

Investeringene som nå gjøres har en lang horisont og øker bygningsmassen fra 4.200 til 5.500 kvadratmeter. De samlede investeringene blir gjennomført med avgjørende støtte fra Innovasjon Norge, bank og eiere. Det er kraftfulle investeringer som skal sikre utvikling, konkurransekraft og arbeidsplasser i mange år fremover.

Innvik AS er nominert til Mangfoldsprisen 2020

Vi_er_nominert_Mangfoldsprisen_01.jpg

Innvik AS er nominert til Mangfoldsprisen 2020. Vi er stolte over å bli nominert til denne prisen og setter stor pris de mange dyktige kollegaer som utvikler og produserer tekstiler i verdensklasse. Hos Innvik har vi ansatte fra 11 forskjellige nasjonaliteter som utgjør omtrent halvparten av medarbeiderne.

Mangfoldsprisen er statens utmerkelse for fremragende bruk av innvandreres kompetanse i arbeidslivet

Vi er på vei til å bli nullutslippsbedrift

Sertifikat opprinnelsegaranti Innvik 2020.png

Innvik AS har lenge hatt som visjon å etablere en klimanøytral produksjonslinje gjennom å sikre fornybare fyringskilder. Det første steget til denne realiseringen er å bruke ren og fornybar vannkraft på alle områder der vi kan bruke elektrisk kraft. Vi kan derfor med glede fortelle at vi har inngått et samarbeid med vårt lokale energiselskap Stryn Energi, og får levert vår strøm fra kraftverket som ligger noen hundre meter fra fabrikken.

Neste steg i vår satsing er å flytte steamproduksjonen over på bioenergi – et prosjekt som er i støpeskjeen. Når dette er på plass vil vi være klimanøytrale på all energi og fyring.